​Semiya payasam /Semiya kheer /dessert with vermicelli


​Semiya payasam /Semiya kheer /dessert with vermicelli



Ingredients

1. Vermicelli/Semiya(roasted) - 2 cups 2. Milk - 1 litre 3. Sugar - as per taste 4. Cardamom powder - half teaspoon 5. Ghee - 1 tablespoon 6. Cashew nuts - as per needed 7. Raisins / dried grape - as per taste

How to Cook

First boil milk for an half hour, and make it some thick liquid consistency, by continously stirring. Then add Semiya and cook well. Add enough sugar to the cooked vermicelli- milk mix, wait until sugar completely dissolves. Then add Cardamom powder and off the flame. Heat Ghee and add, Cashew nuts and raisins, saute well add this mix to prepared milk vermicelli payasam. Stir well and serve hot or chilled.

സേമിയ പായസം

ചേരുവകൾ

1. സേമിയ വറുത്തത് - 2 കപ്പ് 2. പാൽ - 1 ലിറ്റർ 3. പഞ്ചസാര - ആവശ്യത്തിന് 4. ഏലക്കാപ്പൊടി - 1/2 ടീസ്പൂൺ 5. നെയ്യ് - 1 ടേബിള്‍സ്പൂൺ 6. അണ്ടിപ്പരിപ്പ് - ആവശ്യത്തിന് 7. ഉണക്ക മുന്തിരി - ആവശ്യത്തിന്

തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം

ആദ്യം പാൽ നന്നായി ഇളക്കി തിളപ്പിച്ചു കുറച്ചൊന്നു കുറുക്കി എടുക്കുക. പിന്നീട് ഇതിലോട്ട് സേമിയ ചേർത്തു വേവിക്കുക. വെന്തതിനു ശേഷം പഞ്ചസാര ചേര്‍ത്ത് നന്നായി ഇളക്കുക. പഞ്ചസാര നന്നായി അലിഞ്ഞതിനു ശേഷം ഏലക്കാപ്പൊടി ചേർത്തു നന്നായി ഇളക്കി യോജിപ്പിക്കുക, ഗ്യാസ് ഓഫ് ചെയ്യുക. ഇതിന് ശേഷം നെയ്യ് ചൂടാക്കി അണ്ടിപ്പരിപ്പും ഉണക്ക മുന്തിരിയും വഴറ്റി പായസത്തിലേക്ക് ചേർക്കുക. ​

Kerala Style Semiya Payassam | Dessert With Vermicelli | Traditional Recipies | Food Side Walks

Video

No comments:

Post a Comment

Youtube

Follow Us

Popular Posts